Sunday, August 22, 2010

Resepi Tomyam kung

Suatu hari tu, ade lah kawan ofis sy yg sy panggil Kak tie tegur semasa sy sedang menulis blog, katenyer "eh ko tak tulis ke resepi tomyam kung ko, aku dh bg kt ramai kawan2 aku n semua cakap mmg best giler'...so sebagai org kelantan yg tinggal di daerah yg hanya 15minit bersempadan dgn Thailand, silap ler kan kalu tak pandai wat tomyam kung..so kt sini sy nak share ler dgn anda semua yer...hehe

Bahan-bahannya:
  • bawang putih-diketuk
  • bawang besar-dihiris
  • cili kisar
  • lengkuas 2 or 3 potong
  • serai
  • daun limau purut
  • daun ketumbar
  • susu pekat manis
  • tomato
  • bunga kobis
  • ayam/udang/daging/sotong
  • garam
  • air asam jawa
cara-caranya:
  • panaskan sedikit minyak
  • masukkan bawang putih, cili kisar..tumiskan
  • masukkan air asam jawa
  • masukkan ayam/daging/udang etc
  • masukkan tomato, lengkuas, serai 
  • masukkan air lagi secukupnya..
  • masukkan bunga kobis atau cendawan
  • dah mendidih masukkan susu pekat manis 2 sudu besar, garam secukup rasa
  • masukkan daun ketumbar(wajib) n daun limau purut
  • siap...


sira pisang tuh make sure pisang nangka tau, bukan pisang dgn nangka...rase dia manis, lemak n ade masam sket..mmg superb lah...

No comments:

Post a Comment