ikan pari bakar...
kerang bakar..
ketam bakar..
tomyam udang...
air asam...
hehe....slekey..slekey...
Semua seafood ni w'pon dibakar n disiram dgn gravy tu, tp tetap kena cicah air asam..the gravy was just to bring up the flavour of the seafood...
Resepi gravy utk bakar seafood..
- panaskan sedikit minyak..
- tumis bawang putih yg ditumbuk dm 1 labu
- masukkan cili kering yg diblend bersama serai 4 atau 5 batang dan halia seketul yg besar....
- masukkan air asam jawa sket..garam n gula sket jer...
- masukkan air bg cair..
- kalu pekat karang jd mcm masak merah lak..
- rase dia mesti 'ringan' jer..x berapa manis atau masin..tp rase serai n halia mmg cukup wangi tok hilangkan bau seafood tuh...lapik daun pisang...letak ikan...letak gravy..tutup dgn penutup periuk..masak untuk 10 minit jer...
mewohnyo make. terliur tengok.
ReplyDeletehehe..sekali sekala..lepas gaji..sesekai gi pasar borong..kt ipoh ni payoh sebenarnya nak gi pasar..jauh sket....tu yg mls nak cari seafood...
ReplyDeleteowh lupe nak ckap kos dia:
ReplyDeleteikan pari, rm8/kg....dpt yg 1.5kg
udang sederhana besar, rm12.50/kg....1/2 kg jer
kerang besar, rm3/kg...amik dua kg
ketam rm17.50/kg..1kg
so kos dia lebih kurang rm45..
tak masak semua pon..kerang siap masak bg kt jiran 1kg....
murahkan..ini harga ipoh..mmg jimat...bygkan kalu makan seafood gini kt kedai..mau beratos....