Wednesday, August 25, 2010

Resepi Perapan Ikan Pari Bakar, Kerang Bakar, Ketam Bakar,Tomyam Udang, Air Asam..mmg terbakar...

saya hanya mengunakan non-stick flat pan untuk bakar2 ni semua..lapik daun pisang, letak bende nih( asing ler masak) n siram jer dengan my special gravy...

ikan pari bakar...

kerang bakar..
ketam bakar..

tomyam udang...

air asam...

hehe....slekey..slekey...

Semua seafood ni w'pon dibakar n disiram dgn gravy tu, tp tetap kena cicah air asam..the gravy was just to bring up the flavour of the seafood...

Resepi gravy utk bakar seafood..
  • panaskan sedikit minyak..
  • tumis bawang putih yg ditumbuk dm 1 labu
  • masukkan cili kering yg diblend bersama serai 4 atau 5 batang dan halia seketul yg besar....
  • masukkan air asam jawa sket..garam n gula sket jer...
  • masukkan air bg cair..
  • kalu pekat karang jd mcm masak merah lak..
  • rase dia mesti 'ringan' jer..x berapa manis atau masin..tp rase serai n halia mmg cukup wangi tok hilangkan bau seafood tuh...lapik daun pisang...letak ikan...letak gravy..tutup dgn penutup periuk..masak untuk 10 minit jer...

3 comments:

  1. hehe..sekali sekala..lepas gaji..sesekai gi pasar borong..kt ipoh ni payoh sebenarnya nak gi pasar..jauh sket....tu yg mls nak cari seafood...

    ReplyDelete
  2. owh lupe nak ckap kos dia:
    ikan pari, rm8/kg....dpt yg 1.5kg
    udang sederhana besar, rm12.50/kg....1/2 kg jer
    kerang besar, rm3/kg...amik dua kg
    ketam rm17.50/kg..1kg
    so kos dia lebih kurang rm45..
    tak masak semua pon..kerang siap masak bg kt jiran 1kg....
    murahkan..ini harga ipoh..mmg jimat...bygkan kalu makan seafood gini kt kedai..mau beratos....

    ReplyDelete