Sunday, October 3, 2010

Resipi Udang Masak Sambal

Setiap orang mempunyai pendapat sendiri berkenaan masakan mereka. Citarasa juga berlainan. Namun bagi sy kadang-kadang simple is better terutamanya melibatkan fresh ingredients. Sebab tuh kalu sy kt kampung n dpt beli daging lembu yg fresh sy akan masaknya sesimple mungkin seperti singgang daging, sup daging atau kari daging. Tak mungkin sy akan buat rendang menggunakan daging fresh sebab terlalu byk rempah dan masa memasak yg lama hanya mem'bunuh' rasa segar daging tersebut. Kecuali hari raya lain ler..mmg rendang tuh hidangan basic.

Then, udang..kalu kita dh spent beli udang segar yg mahal. Just dont ruin it. Make it as simple as u can. Kari udang yg sangat lite, dan sambal udang mmg sedap. Sy mentafsirkan udang masak merah dan sambal udang sebagai sesuatu yg berbeza. Udang masak merah dimasak dgn cili kering blend, bawang meraah n putih blend, halia, air asam jawa n ada org suka letak belacan sket.

Tetapi sambal udang hampir sama gak, cuma menggunakan bawang merah, bawang putih, halia..semuanya diketuk kasar n ditumis sebelum dimasukkan cili belend n digoreng sampai garing. Baru masuk air sket, n udang..perisakan dgn sikit garam n gula...

3 comments: