Sunday, December 30, 2012

Sakit lutut dan sendi di usia muda

Masalah sakit lutut dan sendi bukan sahaja berlaku kepada golongan warga emas, tetapi pada zaman yg serba mencabar ini, sakit lutut dan sendi mula terjadi di kalangan orang muda dan belum pun mencapai usia 40-an. Faktor gaya hidup dan pemakanan banyak menyumbang kepada masalah ini. Bagi wanita pula, kelalaian semasa menjalani tempoh berpantang selepas melahirkan anak juga antara faktor penyebab masalah ini terjadi di usia muda.

Antara tips utk mengatasi malas ini ialah ;

1. Sekiranya tugas yang dilakukan memerlukan anda banyak berdiri, 
    elakkan daripada berdiri tegak sepanjang masa.. Bengkokkan lutut 
    berselang seli antara kedua-dua kaki   supaya bebanan berat badan
    dapat diseimbangkan antara kedua-dua kaki..
2. Pastikan lutut dan kaki dalam keadaan selesa setiap kali duduk. 
3. Sekiranya lutut anda sakit, letakkan bantal di bawah pelipat kaki
    apabila tidur telentang supaya tidak berlaku ketegangan pada otot
    lutut ketika tidur.
4. Jangan mencangkung atau bertinggung ketika melakukan kerja. 
    Duduk di atas bangku rendah supaya dapat melakukan tugas dengan selesa.
5. Elakkan daripada berada dalam posisi yang sama lebih daripada 30 minit.
 
6. Sekiranya lutut sakit, jangan terlalu rajin berjalan jauh, ia akan hanya 
    memburukkan lagi keadaan.
7. Hentikan sebarang senaman atau aktiviti yang dilakukan sekiranya terasa
    lutut anda sakit.
8. Tuam dengan air batu atau air panas bagi mengurangkan kesakitan.
    Air batu berkesan untuk mengurangkan kesakitan dan bengkak,
    manakala air panas boleh mengurangkan ketegangan pada otot. credit to : kak ros
 
9. JIKA SEMUA LANGKAH DI ATAS SUDAH DILAKUKAN TETAPI ANDA MASIH DIHANTUI MASALAH INI, CUBALAH AMBIL SUPPLEMENT SEMULAJADI DR SHAKLEE, JOINT HEALTH TABLET.
 
Disebabkan Januari 2013 adalah bulan promosi  JHT, maka pastikan anda mendapat manfaat kesihatanya dgn harga yg sgt berpatutan. Sesuai utk kegunaan diri sendiri dan juga utk dihadiahkan kepada ibu bapa setips atasi sakit lutut dan sendi
Shaklee Joint Health Tablet ini juga ada bersama dlm Joint Health Set dan ostematrix yang owesome sgt2...mmg best!!! harga pun best!!

Wednesday, December 26, 2012

Supplement Shaklee- Kenapa perlu pilih?

KENAPA PERLU PILIH SHAKLEE?

SENTIASA SELAMAT . SENTIASA BERKESAN . SENTIASA SEMULAJADI .

WARISAN 50 TAHUN SYARIKAT SUPLEMEN SEMULAJADI NO. 1 DI AMERIKA SYARIKAT

* Shaklee tiada bahan kimia yang berbahaya.
* Shaklee adalah biodegradable.
* Shaklee dibuat dari bahan2 semulajadi & diproses secara semulajadi.
* Shaklee BUKAN SINTETIK!
* Shaklee halal dah diyakini.
* Shaklee sangat menjaga standard dan very strict dengan rules. Misalnya policy Shaklee lebih ketat dari USDA dan FDA. Walaupun Shaklee adalah supplement tapi ia mengikuti garis panduan FDA. Bukan sekadar DSHEA. DSHEA tak requires ujian klinikal tapi Shaklee buat ujian klinikal juga!

SENTIASA SELAMAT

Ahli-ahli saintis Shaklee telah membuat kajian di pelusuk dunia bagi mencari sumber ramuan asli semulajadi. Kemudian kami menjalankan lebih 350 kajian ke atas setiap ramuan baru kami, terutamanya bahan logam, racun serangga dan bermacam-macam bahan pencemaran yang lain. Dan kami meneruskan kajian ke atas lebih 80,000 ujian berkualiti setiap tahun bagi menjamin ketulenan dan perlindungan bagi setiap satu produk. Secara keseluruhannya, semua produk Shaklee tidak mempunyai parabens, triklosan, phthalates, natrium lauril sulfat (SLS), natrium lauryl eter sulfat (SLES), 1,4 dioksana, atau propilena glikol. Tidak terdapat bahan-bahan yang diharamkan, tiada pewarna, tidak sebarang jenis lemak dan tidak mengandungi pemanis tiruan atau perisa.

SENTIASA BERKESAN

• Lebih daripada $250 juta dilaburkan di dalam kajian, pembangunan produk dan ujikaji
• Terdapat lebih daripada 100 bahan rujukan saintifik, 90 daripadanya dicetak di dalam jurnal bagi rujukan pihak ketiga
• 7 daripada 25 Pengembara Handal di dalam buku Time Life of All Time telah diperkasa oleh Shaklee
• Produk Shaklee telah memperkasa Pengembara bertaraf Elit Dunia, Will Steger dalam 4
Ekpedisi Artik Antarabangsa
• 54 pingat emas Olimpik dimenangi oleh para atlit yang diperkasa oleh Shaklee
• Shaklee juga memperkasa atlit termasuk kumpulan peluncur ais, acara pentatelon Eli Bremer, Darin Shapiro, peluncur air Michelle Simpson, perenang Carly Piper, pemain GolfLPGA Reilley Rankin dan pemain softball Jessica Mendoza yang mana mereka mengambil produk Shaklee secara harian untuk prestasi yang optimum.

SENTIASA MESRA ALAM

• Kami merupakan syarikat pertama di dunia yang diiktiraf sebagai Climate Neutral™ di mana kami telah meneutralkan pengeluaran karbon tanpa menjejaskan alam sekitar.
• Shaklee telah menanam hampir 800,000 pokok bagi kempen A Million Trees. A Million DreamsTM dengan kerjasama pemegang The Green Belt Movement yang diasaskan pada tahun 2004 dan pemenang Nobel Peace Laureate Dr. Wangari Maathai
• Pada tahun lepas sahaja, Shaklee telah berjaya:
o Mengitar semula lebih 1,000,000 pauns kertas kadbod
o Menghapuskan 10,200,000 pauns sampah pembungkusan
o Menghapuskan 23,000,000 pauns gas rumah hijau
• Shaklee merupakan penerima anugerah alam sekitar yang berprestij bagi anugerah-anugerah berikut:
o 2008: Anugerah Stevie bagi Program Tanggungjawab Korporat Terhadap Alam Sekitar Terbaik
o 2007: Anugerah Rekabentuk Organisasi Hijau Global Amerika
o 2003: Anugerah Kecemerlangan Alam Sekitar Kebangsaan daripada Persatuan Alam Sekitar Professional Kebangsaan
o 2002: Anugerah Agensi Melindungi Alam Sekitar bagi Perlindungan Climate
o 2001: Anugerah Kepimpinan Gabenor Ekonomi dan Alam Sekitar- Sijil Penghargaandaripada Agensi Perlindungan Alam Sekitar California
Apabila anda memilih Shaklee, yakinlah dengan tiga perkara – ia sentiasa

SELAMAT, BERKESAN dan SEMULAJADI.
Credit to.. Nurul Ashikin Ahmad

Supplement Shaklee- Kenapa mesti pilih?\

Thursday, December 6, 2012

Cara nak hilangkan jerawat di belakang badan

Biasanya jerawat akan selalu tumbuh di muka, terutamanya bagi remaja2 yg sedang meningkat usia, selalunya ia disebabkan oleh hormon,  namun begitu ada juga jerawat yang tumbuh dengan suburnya di belakang badan, walaupun org x nampak tp ia sgt tidak menyelesakan apatah lagi bagi suami isteri. Jeratwa dibelakang badan selalunya adalah disebabkan toksin, toksin pula terhasil drpd pemakanan seharian kita, samada dari lemak atau pon chemical yg terdapat dlm makanan kita, Kita tidak boleh berhenti makan, tp kita mampu menyingkirkan ape yg kita makan, secara sihat!!

So, apalagi, jom detox!!

shaklee ipoh

Tuesday, December 4, 2012

Supplement Untuk Ibu Hamil Trimester Pertama

Penjagaan pemakanan yang baik ketika mengandung adalah tersangat penting. Selain untuk menjamin kesihatan bayi dalam kandungan, ia juga membantu menjaga kesihatan dan keselesaan ibu-ibu hamil. dengan vitamin semulajadi dari shaklee, anda tidak perlu risau lagi untuk menjalani tempoh kehamilan anda. Selamat mencuba...

supplement utk ibu hamil

Monday, December 3, 2012

Cara Elakkan Sakit Gigi, Sakit Urat dan Buasir Ketika Mengandung

Mengandung adalah proses yang sgt panjang, 9 bulan 10 hari membawa perut bukanlah sesuatu yang mudah, kerana iut wanita yang meninggal dunia ketika bersalin dikira syahid kecil, kerana kesakitannya itu menghapus dosa. Setiap  wanita diduga dengan perkara2 berlainan ketika mengandung dan bersalin, ada yang sangat senang semasa mengandung tetapi sgt susah ketika bersalin dan begitu juga sebaliknya. Malah ada yang senang kedua-duanya dan susah kedua-duanya.

Bagi saya pula, secara peribadi, pengalaman melahirkan dua org anak sebelum ini agak mudah, sekali teran dh keluar, sakit pula tidaklah lama sangat sehingga melampaui 12 jam, tetapi pengalaman mengandung agak sukar bagi saya. dengan penambahan berat badan yg sangat banyak, overdue sehingga mencecah 2 mgu amat menyeksakan saya. Saya mula didatangi masalah buasir disebabkan oleh berat bayi.Sakit2 dan sengal gigi mmg wajib lah, kerana saya tahu kalsium saya diserap untuk pembentukan tulang bayi saya. Sakit urat pula disebabkan regangan dan tekanan pada urat kerana membawa bayi.

Bagi kehamilan ke-3 saya, w'pon saya sgt2 tidak bersedia utk kehamilan kali ini, tp saya redha dan rase ckup bersedia, kerana sejak mengamalkan Shaklee Ostematrix, mmg terasa kesannya. hanya makan 4 kapsul sebelum tidur , sakit badan mmg berkurang ketika bangun pagi malah pembuangan juga sangat lancar dan ia bagus utk mengelakkan buasir. Dengan harga RM61 utk 120 tablets, ia sgt berbaloi.

Shaklee Ostematrix membekalkan :
  • 1000mg (100% pengambilan harian) unsur kalsium daripada sumber-sumbe ryang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semulajadi.
  • 400mg (100% pengambilan harian) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannnya.
  • 400IU(100% pengambilan harian) vitamin D untuk meransang penyerapan kalsium.
Ostematix mmg yang terbaeekkkkk...

CARA ELAKKAN BUASIR KETIKA MENGANDUNG


Saturday, December 1, 2012

Resepi Strawberry Chocolate Cheese Cake

Resepi yg sudah agak lama diminta oleh kawan2, bar hari ni sempat nak post. Nama pon main letak sebab 3 layer, so x tau nak letak nama ape.hehe, bagus yg konfius, layankan dulu gambar ini..layer bawah coklat cake, tgh cheese cake, atas strawberry sorbet..

chocolate cheese cake
Resepi chocolate cake (layer bawah)
  • satu cup buttercup
  • satu cup ising sugar
  • 3 biji telur gred a
  • 1 cup self raising flour
  • 1 cup serbuk koko
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • secubit garam

cara-caranya :
  • pukul buttercup sampai kembang,masukkan ising sugar n pukul lagi smpi fluffy
  • masukkan telur satu persatu, kacau rilek2 jer
  • masukkan tepung berselang seli dgn serbuk koko smpi habis dgn secubit garam tu..
  • masukkan dlm oven n bakar pada suhu 150'c 

 sementara tgu layer bawah dlm ove, siapkan bahan utk layer kedua ;

  Resepi strawberry cheese cake
  • 500g cream cheese
  • satu cup icing sugar
  • perahan 1 biji limau nipis
  • 3 sudu besar self raising flour
  • 3 biji telur gred b
Cara-caranya:

  • dengan mengunakan mixer, mix semua bahan satu persatu sehingga kental n sebati
  • keluarkan choc cake yg maseh lembik dr oven
  • gunakan senduk, masukkan adunan cheesa cake ke atas layer pertama sedekit demi sedikit, kalu tuang sekaligus nanti dia tenggelam, x jadi lah layer
  • siap masuk balik dlm oven pada suhu yg sama selama 60minit lagi.
cheese cake adalah sgt sensitif, bila dh masak jgn keluarkan dr oven takut ia merekah, tinggal shj di dalam itu smpi ia sejuk sendiri, dh sejuk baru masuk peti ais selama 2 jam. then siramlah dgn strawberry sorbet tu...

saya mmg sengaja letak potongan strawberry itu, suke2...gmbar di atas adalah rupe dia setelah masak...yg dibawah pula adunan siap sebelum masuk oven..
sambil2 penat duk dapur tuh minum dlu, strawberry ice blended..

it's all about strawberry, dh macam musim kt kampung aku jer..muahahha..punyer byk...